Redd meg! Forholdets store No-Go

Liker du artikkelen? Da kan du gi den et hjerte. (Dette innlegget har ikke fått noen hjerter ennå)
Loading...
Redd meg

«Alt blir bedre når jeg bare får ei ny venninne som kan få meg på rett kjøl igjen.»

Utsagnet stammer fra en mann som hadde vært gjennom en vond og vanskelig skilsmisse,og for tida hadde et litt for godt forhold til alkohol.
Puh – litt av ei bør for et nytt forhold! Å stille slike uoppnåelige krav til en ny livspartner. Men også etablerte forhold kan lide av at den ene parten betrakter den andre som ei livsstøtte. Og det er slett ikke et sjeldent fenomen. Når så forholdet ryker, er forbauselsen stor. Hvordan kunne hun/han? Bare la meg stå igjen alene med alle problemene. Noen truer til og med med selvmord for å forhindre at partneren går sin egen vei. En utrolig vanskelig situasjon.

Jeg er ansvarlig for meg selv

Det er flott å ha en partner som stiller opp for en. En som er der, som man kan snakke med, og som lytter. En partner som trøstende legger armen rundt en når man har det vondt. En man kan stole på, og som man er trygg på. Men likevel er enhver ansvarlig for seg selv. Partneren kan støtte meg på livsveien og gi meg ekstra kraft, men gå må jeg selv. For vår venn i eksempelet betyr det at han må skaffe seg profesjonell hjelp. En terapeut som kan hjelpe med depresjonen, og kanskje ei selvhjelpsgruppe for alkoholproblemet. Når han da har fått stabilitet i livet og følelsene sine og ikke minst kan stole på seg selv igjen, da er det mulig å bygge opp et nytt forhold, basert på likeverd og likerett.

Det er klart det oppstår situasjoner i livet hvor vi er komplett overbelastet og hvor vi har ekstra bruk for en sterk partner ved siden. Da er det også viktig å snakke om det. Og det er samtaler hvor man skal tenke nøye over hva man sier. Det er lett å sette ting på spissen og å legge hele forholdet på vektskåla. Man bør unngå formuleringer som: «Hvis du ikke hjelper meg, så ser jeg ingen grunn til å fortsette forholdet.» Slike utsagn er et No-Go i ethvert forhold! Hvis vi tar frustrasjon i arbeidslivet og ønske om en ny stilling som eksempel, så nytter det lite å komme med utsagnet: «Jeg orker ikke jobben min lenger. Du kjenner så mange, kan du ikke sjekke om noen vet om en ledig stilling et eller annet sted.» Dette presser partneren i et hjørne han eller hun garantert ikke føler seg vel i. Mye bedre er:»Jeg føler meg ikke vel i den jobben jeg har nå. Kunne du tenke deg å hjelpe meg å finne en løsning? Det hadde jeg vært veldig takknemlig for!»

Hva betyr det for sexuallivet?

Denne type ansvarsoverføring gjenspeiles på det sexuelle området. Men partneren er ikke ansvarlig for at våre sexuelle ønsker og lengsler oppfylles. Det er det bare en selv som er! Hvis man ikke vet eller nevner hva man liker og vil, så er det for den andre parten ytterst vanskelig å forholde seg riktig. Det er litt typisk kvinne, å tenke at mann helt sikkert vet hva han skal gjøre. Men alle kvinner er forskjellige og føler forskjellig. Hvordan i all verden skal han så kunne vite hva akkurat du liker? Å være i en sånn situasjon er en stor belastning for den «førende» partneren. Alltid passe på at den andre har det godt, uten egentlig å vite hva den andre vil. Til syvende og sist er det ikke avslapning for noen av partene under et sånt prestasjonspress, og resultatet kan bli utilfredshet, sexuell ulyst og ereksjonsproblemer.

Er det det vi vil ha? Nei! Og hva kan vi gjøre? Kommunisere! Vi må snakke om og fortelle partneren om våre sexuelle ønsker. Si hva vi liker og ikke minst, hva vi ikke liker. Og vi må bruke klare «Jeg-meldinger» når vi gjør det: «Jeg har lyst til at du skal forkjæle meg etter alle kunstens regler!» Og så må vi beskrive nøyaktig hva dette forkjæle skal bestå av. Slik kan man nærme og åpne seg for hverandre litt etter litt. Og til slutt blir vi muligens så modige, at vi ganske enkelt tar for oss av det vi vil ha!

Bildekilde: © sakkmesterke / fotolia.com


'Redd meg! Forholdets store No-Go' has no comments

Bli den første til å kommentere dette innlegget

Would you like to share your thoughts?

Vi publiserer ikke e-post adressen din.Alminnelige kjøpsvilkår Datavern & sikkerhet Angrerett Service & rådgivning Impressum Om ORION ORION engroshandel/storhandel

ORION internasjonalt: Tyskland Østerrike Sveits Danmark Sverige Spania