Kan utroskap redde et forhold?

Liker du artikkelen? Da kan du gi den et hjerte. (1 x liker dette innlegget)
Loading...
Trofast eller sidesprang

Broren min er en kjekk kar. Ærlig, grei og noenlunde fordomsfri. Og da jeg vet at han har mer enn et snev av sunn fornuft, spurte jeg han nyss hvilke tanker han har om utroskap. Uten å nøle et sekund kom svaret: «Kommer ikke på tale. Helt utelukket! Jeg kunne aldri sett kona i øynene etterpå. Det kunne jeg bare ikke leve med.» Klar tale, altså. Hverken et «Jo, hvis det bare dreide seg om en gang», «det jeg ikke får hjemme må jeg skaffe meg borte», «greit med litt avveksling», «hvis anledningen byr seg» eller andre liknende unnskyldninger folk har på lur for å forklare umoralsk oppførsel. For broren min dreier det seg ikke om lyst, men samvittighet. Men hva kommer det av, at trofasthet for noen er en æressak, mens det for andre er en last?

Tall, informasjon & fakta

Faktiske tall finnes ikke. Og det er jo ikke så rart, i og med at et sidesprang betyr noe helt forskjellig fra menneske til menneske. For noen er allerede et kyss eller småklining utroskap. Andre drar grensen først ved samleie, eller ved et besøk i en swingerklubb, som partneren ikke vet om. Og noen tilter hvis de får vite at det ikke er de selv partneren helst deler sine mest intime tanker med, men et helt annet menneske. Det gjør vondt og det sårer.
Hvis vi skal tro det vi leser i media, så er utroskap populært. Litt avhengig av hvilken undersøkelse vi velger å ha tillit til, så har oppimot 60% av oss en eller annen gang bedratt parteneren. Men når vi leser sånne «fakta», så må vi ta med i betraktningen, at spørsmålet som ofte stilles er: «Har du noen gang vært utro?» Og jo eldre de spurte er, dess høyere er sjansene for å støte på et «Ja». I motsetning til dette viser en undersøkelse fra universitetet i Hamburg, at 90% av de spurte ønsker seg trofasthet. Og det var forøvrig de yngste deltakerne som ga uttrykk for de strengeste holdningene. I det statistiske middelfeltet finner vi storbymenneskene, som på tross av faste forhold har et kortvarig sexuelt sidesprang gjennomsnittlig på slutten av hvert 13. år. Javel – dette høres jo straks mindre dramatisk ut. Det er det som er problemet med statistikker – tallene kan tolkes i alle retninger, alt ettersom hvem man spør og hvilket budskap man vil sende.

På leting etter årsakene

Er det lov å være utro? Ødelegger det, eller kan det til og med redde et forhold? Det volder de lærde en del hodebry å finne ut av det. Evolusjonsforskere forsøker å finne svar ved å forske i dyreverdenen. Hvordan foholder dyr seg til utroskap?
Tja – i dyrenes verden går det like mangfoldig for seg som hos menneskene. Sjimpansene er søte nok å se på, men de er notorisk utro. Gibbonapene samt de fleste fuglearter holder seg trofast til samme partner hele livet. Så vi ble ikke særlig klokere av å rette blikket inn i zoologien.
«Menneskene var en gang i tida jegere og samlere» er et annet aspekt som blir brukt for å nærme seg temaets kjerne. Jeg vil heller hevde, at vi er summen av genene våre, og at vi i motsetning til dyr er utstyrt med samvittighet. Det finnes ikke noe utroskaps-gen som forklarer hvorfor noen mennesker bedrar partneren og noen forblir trofaste. Og selv om et slikt gen hadde eksistert, så rettferdiggjør ikke det utroskapen, for gener har den egenskapen, at de reagerer på og innretter seg etter innflytelse fra omverdenen. De skrues av og på ettersom det passer.
Det er helt klart, at vår sexuelle adferd påvirkes av sosiale, kulturelle og psykologiske impulser. Hvis man hele tida tenker at man kommer til kort sexuelt, så er veien til å skaffe seg det man mangler lettere å ta, ennmed et sexualliv man er fornøyd med. Vokser man opp i et omfelt hvor det ikke tas så nøye på troskap og ærlighet, så blir det antakelig enklere å bedra. Hvis det å ha en elsker eller ei elskerinne er normalt i det samfunnet man vokser opp, så er det også normalt for en selv å gjøre det samme. Og har man i tillegg vanskelig for å styre sine lyster og si nei, da blir det enda vanskeligere å si stopp hvis anledningen til et sidesprang byr seg.

Etnologer påstår, at det ikke finnes en eneste etnisk gruppe i Afrika hvor det leves monogamt. Mange påstår at de ikke kan leve uten sex. Men vi er alle forskjellige. Det får meg til å tenke på en samtale jeg hadde med en drosjesjåfør i Berlin. Han var gift, og fortalte at kona allerede som svært ung ble tvangsgiftet med en mye eldre mann, som voldtok henne på det grovste. Sex er derfor ikke mulig for henne. Heller ikke i det nye, lykkelige ekteskapet. Da jeg så spurte han om han likevel elsker henne og har det godt, strålte øynene hans mens han utbrøt:»Å ja!!!»  Samtalen gjorde virkelig inntrykk på meg, og jeg fikk ikke forståelsen av at han fikk utløp for eventuelle sexuelle behov hos en annen kvinne.

Det finnes ingen enkle ja/nei løsninger

Det er klart det finnes mennesker som er så sikre på seg selv og forholdet de er i, at de tillater hverandre å ha affærer i tillegg. Da er det heller ikke snakk om utroskap. Men for å være helt ærlig – det er vel ikke så mange som er så suverene. For de fleste dukker det nok opp både sjalusi, og redsel for at partneren ikke skal komme hjem til rett seng. Et sidesprang redder heller ikke et forhold. For de fleste mennesker er og blir det et tillitsbrudd. Også selv om vi med åra får mer selvtillit og bedre kan omgås slike situasjoner.
Jeg synes det er en dårlig idé å kontrollere partneren per smart-telefon. Det du finner ut der kommer bare til å øke mistanken om at det er noe i gjære, og mistenksomheten fører raskt til misforståelser. Og vi må heller ikke glemme at sex ikke er basisen for et forhold. Det er mulig at dårlig eller manglende sex er en unnskyldning for at et forhold ryker, men til syvende og sist ligger det ofte mer bak enn det.

Bildekilde: © lassedesignen / fotolia.com


'Kan utroskap redde et forhold?' has no comments

Bli den første til å kommentere dette innlegget

Would you like to share your thoughts?

Vi publiserer ikke e-post adressen din.Alminnelige kjøpsvilkår Datavern & sikkerhet Angrerett Service & rådgivning Impressum Om ORION ORION engroshandel/storhandel

ORION internasjonalt: Tyskland Østerrike Sveits Danmark Sverige Spania